Premi Nacional de Comerç Interior atorgat pel Ministeri d’Indústria
23 de de desembre de 2006
Premi Nacional de Comerç Interior atorgat pel Ministeri d'Indústria
La Reforma del Mercat Municipal, l'estat del mobiliari urbà i les mesures de control de trànsit han estat claus en la decisió del jurat
El Butlletí Oficial de l'Estat del 23 de desembre de 2006 va publicar la resolució del Premi Nacional de Comerç Interior que atorga el Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç en dues modalitats: una per a ajuntaments i una altra per a xicotets comerços. L'ajuntament guardonat en la present edició ha estat el de Picanya.

El Premi Nacional de Comerç Interior que s'atorga als ajuntaments, valora principalment les actuacions sobre l'urbanisme de la localitat que milloren i faciliten el desenvolupament del comerç local. Dins d'aquestes actuacions, el jurat del Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç valorà especialment la reforma del Mercat Municipal de Picanya.

Aquesta obra, que va finalitzar al començament de l'any 2004, ha modernitzat les instal·lacions del Mercat i les ha adequades per tal que el seu ús siga més còmode per als compradors i per als venedors. Els tècnics del Ministeri que van visitar Picanya, no només van examinar les instal·lacions del Mercat, sinó també el seu entorn, per tal d'examinar la facilitat d'accés de les persones, l'estat del mobiliari urbà, l'existència de places d'aparcament o les limitacions a la velocitat del trànsit. Aquest darrer punt és molt important. Així, el fet que la velocitat del trànsit de vehicles estiga limitada a 30 quilòmetres per hora a tot el nucli urbà o que existisquen passos per a vianants elevats i bandes sonores que fan disminuir la velocitat als vehicles, han tingut també un gran pes en el veredicte del jurat.

A més a més, el jurat del premi ha fet un estudi sobre la promoció del comerç local que es fa des de l'Ajuntament. Així, s'ha valorat la creació d'un teixit associatiu que englobe els comerciants i els xicotets empresaris del poble i les ajudes per a la introducció de les noves tecnologies i la formació contínua dels comerciants.
El juliol de l'any 1997 es van crear els premis nacionals de comerç interior, per a premiar els esforços dels ajuntaments per tal de millorar els centres històrics de les ciutats i facilitar així el desenvolupament del comerç local.

Una altra modalitat d'aquest premi es concedeix a xicotetes empreses i comerços que destaquen per la seua millora dels serveis i per la modernització empresarial.
Des de l'any 2004, aquests premis tenen dos accèssits per tal de premiar també aquelles propostes que, sense arribar a la qualitat dels guanyadors, també han merescut l'atenció del jurat.

L'Ajuntament de Picanya no és l'únic consistori de la Comunitat Valenciana que ha obtingut aquest guardó. L'any 2001, l'Ajuntament de la localitat castellonenca de Benicarló guanyà aquest premi, precisament, per la remodelació feta al Mercat Municipal. L'any 2002 l'ajuntament guanyador va ser el de Molina de Segura, a Murcia.

El 2003, el premi recaigué a Santa Cruz de Tenerife, mentre que l'accèssit va ser per a  l'Ajuntament de Gijón. Finalment, l'any 2004, el premi de comerç interior va ser per a l'Ajuntament de Linares i els dos accèssits per als de Bilbao i Sabadell. Enguany, l'Ajuntament de la Línea de la Concepción, a Cadis, ha obtingut l'accèssit honorífic.
Ajuntament de Picanya - Josep Almenar, Alcalde de Picanya, va recollir de mans d’Ignacio Cruz, director general de política comercial del Ministeri d’Indústria, i en presència de José Miguel Salavert, director general de comerç de la Generalitat Valenciana, el Premi Nacional de Comerç