cartell_maig_literari_2022
19 de d’abril de 2022
Picanya es plena de literatura
13a edició del Maig Literari amb Alicia Giménez Bartlett com a guanyadora del premi Llig Picanya

Després de 2 anys de parèntesi per la pandèmia (tot i que si es van realitzar determinats actes) Picanya, en maig, torna a ser lletra.
Arranca una nova edició del Maig Literari, la 13a, una iniciativa destinada a unir els dos principals vessants del món de la literatura (autores i autors i lectores i lectors) per mitjà de trobades, taules redones, exposicions... i fins i tot el lliurament del premi Llig Picanya que enguany anirà a les mans de la prestigiosa escriptora de novel·la policíaca Alicia Giménez Bartlett. Un premi, el Llig Picanya, que ja han recollit autores i autors de tant reconeixement com ara Ana María Matute, José Luis Sampedro, Elvira Lindo, Maruja Torres, Juan José Millás o, la recentment desapareguda, Almudena Grandes.

 

 

cartell_maig_literari_2022


MAIG LITERARI 2022

Dimarts 03 - 18.30h - Centre Cultural
TAULA RODONA “PICANYA ESCRIU” 1a edició 
Trobada amb autores i autors locals que 
ens presentaran les seues obres.
Hi participen Mario Caballero, Miguel Ángel Ciscar, 
José David Moncayo i Verónica Sanchis.
Presenta: Amàlia Garrigós

Dijous 05 - 18.30h - Centre Cultural
Presentació de la novel·la NOMBRES PROPIOS a càrrec dels seus autors GUSTAVO ZARAGOZA i ANTONIO PÉREZ. 
Presenta: Mario Caballero
Lloc: Centre Cultural de Picanya

Dimecres 11 - 18.30h - Centre Cultural
Presentació de la novel·la juvenil 
PINZELLADES D’UN ANY GRIS 
(obra finalista de la 40a edició del Premi Enric Valor) 
per l’autor ROBERTO SANZ REQUENA.
Presenta: Núria Sendra

Dijous 12 - 18.30h - Centre Cultural
LLIURAMENT DEL 
PREMI LLIG PICANYA
a l’escriptora ALICIA GIMÉNEZ BARTLETT
Presenta: M. Josep Poquet
Accés amb invitació. (*)

Dimarts 17 - 18.30h - Centre Cultural
TAULA RODONA “JOAN FUSTER: 
L’HOME DARRERE DE L’HOMENOT”
Hi participaran Jaume Pérez Montaner, 
Isabel Robles i Toni Mollà.
Presenta: Francesc Bayarri

Dijous 19 - 18.30h - Centre Cultural
RAFA LAHUERTA ens presentarà 
la seua novel·la NORUEGA 
(Premi Lletraferit de Novel·la 2020)
Presenta: Alfred Ramos

Dijous 26 - 18.30h - Sala d’exposicions
EXPOSICIÓ “FRANCISCO BRINES: la certesa de la poesia” que recull llibres, manuscrits, fotografies i altres documents que permeten conéixer el món vital i creatiu del poeta d’Oliva.
Fins al 5 de juny                        

Dimarts 31 - 18.30h - Centre Cultural 
LLIURAMENT de la 15a edició dels 
PREMIS DE  POESIA CAMÍ DE LA NÒRIA 
Presenta: Angèlica Morales
Accés amb invitació. (*)

(*) Les invitacions es podran arreplegar a la Biblioteca a partir del dimecres 4 de maig. 

 

 ATENEU LITERARI 2022 - 1a edició
El mes de maig a Picanya és sinònim de literatura i enguany l’Associació Cultural i Recreativa ATENEU DE PICANYA organitza  tot un seguit d’activitats al voltant de la lectura: presentacions literàries amb la presència de les autores i dels autors. Cada dijous de maig a poqueta nit.
05/05/2022 - 20.00h - Ateneu
Joaquín Michavila presentarà les obres: 
El falso ocio i El siglo XIX laboratorio del futuro.
12/05/2022 - 20:00h - Ateneu
María Villamayor presentarà la novel·la 
Huellas de plomo.
19/05/2022 - 20.00h - Ateneu
Antonio Bosch presentarà la novel·la juvenil 
Tirant, caballero del tiempo.
26/05/2022 - 20.00h - Ateneu
J.R. Barat presentarà la novel·la històrica 
Jaque al emperador.

 

 

AUTORES I AUTORS

 

Alicia Giménez Bartlett (Almansa, 1951)
Va estudiar Filologia Espanyola en la Universitat de València, i es va doctorar en Literatura Espanyola a Barcelona.
Començà la seua carrera en un ambient privilegiat, el de la Barcelona que va allotjar els grans autors del “boom llatinoamericà” i va tindre durant anys a Carmen Balcells com a agent literària.
És l’escriptora espanyola de novel·la negra per excel·lència, reconeguda i premiada internacionalment.  En els anys noranta va crear el personatge de la inspectora Petra Delicado que es convertiria en protagonista de les seues següents novel·les i la llançaria a la fama. En 1999 es va estrenar una sèrie de televisió basada en les aventures d’aquest personatge. 
L’obra d’Alicia Giménez Bartlett ha sigut molt ben rebuda a França, a Alemanya, als Estats Units i a Itàlia. En aquest últim país es prepara una adaptació de la segona novel·la de la saga Petra Delicado per a la televisió.
Obtingué el premi Femenino Lumen en 1997 per la novel·la Una habitación ajena, i en 2011, el LXVII Premi Nadal amb la novel·la Donde nadie te encuentre, basada en la vida d’una maqui real, Teresa Pla, també coneguda com a Florencio Pla, famós per ser un maqui hermafrodita, detingut i empresonat en els anys seixanta.
En 2015 obtingué múltiples guardons. El festival de novel·la criminal Barcelona Negra li atorgà el Premi Carvalho «per haver renovat la novel·la policíaca espanyola aportant una perspectiva femenina i feminista que ha sigut pionera en aquest àmbit». També ha rebut el premi José Luís Sampedro a la seua trajectòria i és la guanyadora del  LXIV Premio Planeta per Hombres desnudos.

Rafa Lahuerta Yúfera (València , 1971)
És un escriptor i novel·lista valencià que ha participat en diversos llibres col·lectius de temàtica futbolística. És autor de La balada del bar Torino (Llibres de la Drassana, 2014).
L’any 2020 publica  Noruega i rep el Premi Lletraferit de novel·la. L’obra es considera el fenomen editorial dels darrers anys de la literatura en valencià ja que ha conreat un gran èxit de vendes i, a més, recentment, ha estat traduïda al castellà.
Roberto Sanz Requena (Aielo de Malferit, 1981)
Doctor en enginyeria, investigador i docent. Ha publicat nombrosos articles científics en revistes especialitzades.
Actualment viu a Picanya i amb la seua primera novel·la, Pinzellades d’un any gris (Edicions del Bullent, 2021), ha aconseguit ser finalista del Premi Enric Valor de Literatura Juvenil.

Gustavo Zaragoza Pascual i Antonio Pérez Rodilla
Gustavo Zaragoza  es doctor en psicologia i professor d’universitat, s’ha format en diverses universitats espanyoles i estrangeres.
Com a escriptor ha recorregut diferents gèneres, principalment la narrativa i l’assaig. En ficció les seues últimes obres publicades han sigut Entre sueños y realidad.  Un viaje de ida y vuelta (2019) i Nombres propios (2020). En assaig, destaca Crónicas de bienestar en tiempos de malestar, publicada en 2015 i guardonada amb el premi Manuel Castillo sobre Cooperació per al desenvolupament i la Pau.
Antonio Pérez va estudiar Psicologia en la facultat de Filosofia i Lletres de València, des d’on va passar a formar part del món empresarial tèxtil. La seua afició a la narrativa li portà a escriure teatre, microrelat i relat curt, i va quedar finalista en diversos certàmens literaris. Amb Nombres propios, escrita a quatre mans, debuta en novel·la.

Autores i Autors Locals
A hores d’ara, la creativitat literària travessa Picanya, i en són un bon nombre les autores i els autors vinculats al nostre poble que escriuen i publiquen les seues obres literàries. Amb la finalitat que els puguem conèixer hem encetat aquesta 1a. edició de PICANYA ESCRIU. En aquesta i en pròximes edicions les autores i autors locals ens presentaran les seues obres. 

Joan Fuster (Sueca , 1922-1992)
El 19 de novembre de 2021, el Consell aprovà el decret pel qual la Generalitat Valenciana declarava l’any 2022 com l’Any Joan Fuster, en commemoració del centenari del naixement de l’assagista suecà Joan Fuster i Ortells, un dels intel·lectuals valencians més destacats del segle XX. Es llicencià en Dret per la Universitat de València, però treballà sobretot com a escriptor. El seu gran esforç intel·lectual, literari i civil, que l’ha fet mereixedor del reconeixement públic que se li farà al llarg d’enguany, ha quedat reflectit en milers d’articles i en desenes de llibres i estudis que va escriure en unes condicions materials precàries i en unes circumstàncies polítiques que sovint li suposaren grans dificultats.

 

 

 


premis_maig_literari_plantilla_tots