cartell_llegir_en_violeta
09 de de juny de 2021
Educant per la igualtat i contra la violència de gènere
Campanyes de prevenció de la violència on line i de promoció de la igualtat mitjançant la lectura

Des del 13 d'abril fins al 27 de maig, des del Departament de Serveis Socials de l'Ajuntament de Picanya, s'han dut a terme el desenvolupament del Projecte Europeu ON-OFF, dirigit a l'alumnat de quatre grups de 4t de l'ESO de l'IES Enric Valor de Picanya, amb la temàtica “Prevenció de la Violència online cap a les dones”.
En aquest projecte, intervenen diferents països europeus com Itàlia, Xipre, Grècia, Bulgària i Espanya. S'ha tractat d'una proposta de la Mancomunitat Intermunicipal de l'Horta Sud.
Aquests tallers tenen com objectiu previndre i sensibilitzar a les persones joves en la violència de gènere online mitjançant activitats que destaquen els efectes negatius de les xarxes socials, visibilitzant aquesta problemàtica i promovent un comportament positiu online.
El desenvolupament del projecte s´ha basat en tres temàtiques distintes:
. El primer taller, anomenat “Dels estereotips de gènere a la violència de gènere online i la culpa a la víctima”, pren la metodologia del teatre com a ferramenta de discussió i reflexió per a canviar l´escenari social en matèria de violència de gènere.
. El segon taller, “Bones pràctiques en comunicació”, facilita les claus d´interpretació, reflexió i consciència respecte als estereotips de gènere i com afecten el camp de la comunicació, mitjançant l´anàlisi de diferents campanyes publicitàries.
. Per últim, el tercer taller “Depén de tu”, treballa els ciberdelictes, amb els seus diferents matisos (flaming, doxing, fraping, trolling, emmascarament, etc) que tenen lloc a les xarxes d´ internet. S´ha fet ús d´un aprenentatge participatiu, promovent la responsabilitat individual i grupal amb la difusió, així com l´intercanvi d´experiències entre l´alumnat.
A més, durant tot el projecte s'ha volgut fomentar un esperit crític cap aquesta problemàtica social tan greu.
Aquesta metodologia participativa amb activitats pràctiques, ha buscat empoderar i educar a tota la comunitat educativa.
La campanya de sensibilització es completa amb la distribució de motxilles, finançades pel Pacte d´Estat contra la violència de gènere, amb un missatge de rebuig cap a aquesta problemàtica: “Desactiva el masclisme”.
Els tallers han tingut una gran acollida i una participació molt satisfactòria. Per part de l´Ajuntament volem fer destacar l´agraïment a l´alumnat, professorat i l´equip directiu del IEs Enric Valor, que s´ha involucrat per a dur a terme aquest projecte.


 

tallerviolenciagenere2

 

Llegim en violeta
Des del Departament de Serveis Socials de l´Ajuntament de Picanya també s'ha posat en marxa la Campanya de Sensibilització “Llegim en Violeta”. Es tracta d’un projecte municipal en matèria d’igualtat.
Aquesta campanya, que compta amb el suport de la Diputació de València, naix del desig de construir una societat lliure de desigualtats i de violència de gènere des de la infància, amb referents potents que transmeten l’esperit crític en xiquets, xiquetes i joves, perquè puguen ser agents de transformació social.
“Llegim en Violeta” és un projecte continu, que vol posar en relleu la importància de la lectura amb perspectiva de gènere i donar a conèixer models femenins que serveixen d´inspiració a tota la població de Picanya, mitjançant:
- Dotació de llibres coeducatius per als centres educatius i per a la biblioteca municipal.
- Conta-contes coeducatius dirigits a l´alumnat dels centres educatius, de 0 a 6 anys. Es tracta del conte “La trobada de dos mons”, amb la temàtica de la corresponsabilitat.
- Conferència online a càrrec de Marina Subirats, sociòloga experta en educació y en sociologia de la dona, gestora pública, política i filòsofa. El 29 de juny de 2021 a las 18h.
Totes aquestes actuacions aniran acompanyades amb diferents models de cartelleria, així com un marca-pàgines que serà difós a tota la comunitat educativa. 

 

cartell_llegir_en_violeta_72dpi

Galeries relacionades
Art al carrer.
19 de de febrer de 2024

Art al carrer.

Art al Carrer
15 de de febrer de 2020

Art al Carrer

Acte d'homenatge a Carmen Alborch
12 de de març de 2019

Acte d'homenatge a Carmen Alborch