PremisDonaCientifica-73
01 de de juny de 2021
Acte de lliurament els 'Premis Concepción Aleixandre a la Dóna Científica Valenciana'
3a edició

L'Ajuntament de Picanya va lliurar este passat divendres 28 de maig, tot i coincidint amb el Dia Internacional d'Acció per la Salut de les Dones, els Premis Concepción Aleixandre a la Dona Científica Valenciana.

L'acte va tindre lloc al Pati de l'Escola Baladre de Picanya i va estar conduït per la catedràtica de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat de València i membre del CSIC, la doctora Emilia Matallana. A més de les premiades, van participar la biotecnóloga, investigadora i divulgadora científica, doctora Paula Ruiz Hueso, l'alcalde de Picanya, Josep Almenar, la rectora de la Universitat Jaume I de Castelló, Eva Alcón Soler i la tinenta alcalde de Picanya Rosi González.

Esta tercera edició ha centrat la seua atenció en les dones científiques que investiguen en el camp de les Ciències de la Vida aplicades a la Salut, com no podia ser d'una altra manera en uns moments en els quals la prioritat d'una societat assotada per la pandèmia és la salut. Així mateix, s'ha dedicat a la memòria de la doctora Margarita Salas, una de les científiques més destacades de la història de la ciència. Dona clau en els grans avanços de la bioquímica i la biologia molecular que ha propiciat el progrés de la humanitat, va destacar també per la seua capacitat per a generar vocacions científiques.

Els guardons s'han estructurat en tres categories: una de Comunitat Valenciana i dos locals, havent-se presentat un total de 20 candidatures. D'elles, 17 ho han fet en la categoria Comunitat Valenciana i 3 en la categoria local dirigida a la trajectòria consolidada.

El premi de la Categoria Comunitat Valenciana ha recaigut en la Dra. María Jesús Vicent Docón, investigadora en polímers terapèutics, de la qual el jurat ha destacat el caràcter innovador, així com la qualitat i la quantitat de les seues aportacions. D'entre diferents responsabilitats en organismes o projectes científics com són el CIPF, EU-OpenScreen, la spin off ‘PTS’, destaca la seua participació en l'àrea de salut de l'Agència Valenciana d'Innovació. La seua candidatura ha sigut presentada pel Centre d'Investigació Príncep Felip.

El premi en la Categoria Local a la trajectòria consolidada ha sigut atorgat a la Dra. Marta Benet Giménez, de qui el jurat ha ressaltat la consolidació del seu perfil d'investigadora en l'àmbit dels biomarcadores moleculars en medicina de precisió.

Finalment, el Premi Especial Honorífic ha sigut per a la Dra. Dolors Corella Piquer, investigadora en nutrició especialitzada, pionera a Espanya en la integració genòmica en la investigació epidemiològica tradicional, creant a la Universitat de València la primera Unitat d'Investigació en Epidemiologia Genètica i Molecular, per a l'estudi de les interaccions gen-ambiente (fonamentalment amb la dieta) en les malalties cardiometabólicas. La Dra. Dolors Corella Piquer va rebre la distinció Jaume I d'Investigació mèdica l'any 2018 i la seua candidatura ha sigut avalada per la Fundació Premis Rei Jaume I.

A més d'un guardó commemoratiu dissenyat per l'artista local Mª José Planells, les premiades han rebut 2.000 euros en la categoria Comunitat Valenciana i 1.500 euros en la categoria local.

El jurat d'esta convocatòria ha estat compost per Marcela Jabbaz (Universitat de València), Fulgencia Vila (Universitat Politècnica de València), Emilia Matallana (Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues), Milagros Julve (Associació del Professorat Jubilat de la Universitat de València) i Daniel Ramón (director científic de Biópolis, empresa de Biotecnologia del Parc Científic de la Universitat de València). Un tribunal que ha subratllat l'elevada qualitat de les candidatures presentades, que seran incorporades al Mapa de Visibilització de Dons Científiques Valencianes, al qual es pot accedir a través de la web municipal: www.picanya.org i que ha instat al consistori a impulsar altres accions que contribuïsquen a consolidar el reconeixement i la valoració de les aportacions de les dones a la ciència.

En marxa la quarta edició
L'Ajuntament de Picanya es mostra satisfet pel resultat d'aquesta tercera edició, amb la qual es consolida el seu compromís amb la visibilitat i reconeixement de les dones científiques, i ha anunciat que la pròxima estarà dedicada a la investigació en Ciències i Tecnologies Mediambientals.

Nascuda en 1862, Concepción Aleixandre va saber combinar la medicina, en l'especialitat de ginecologia, amb la pedagogia i va ser inventora, activista, feminista i sufragista. Aleixandre va ser la novena dona espanyola a tindre un títol universitari i, en uns temps en els quals la presència femenina en la ciència era quasi inexistent, va formar part de set entitats científic-mèdiques i va patentar el pesario. En el seu arbre genealògic figuren d'una banda el poeta Vicente Aleixandre, premi Nobel de Literatura, i per un altre el metge Juan Baptista Peset Aleixandre, que dóna nom a un dels hospitals de la ciutat de València.