Davantals vivencialscartell
02 de d’abril de 2019
L'artista picanyera M José Planells instal·la al MUVIM "Davantals vivencials"
Del 3 d'abril a 3 de novembre


Demà 3 d'abril (20.00h) tindrà lloc la inauguració de la instal·lació "Davantals vivencials" al vitrall del MUVIM. Este treball és obra de l'artista picanyera María José Planells.

Art per la igualtat
María José Planells ha triat el davantal com a peça que identifica la posició subordinada de la dona i del seu treball diferenciat clarament del que fa l’home, tant en el treball assalariat com el que fa a casa “quan no treballa, perquè el que fa es complir el seu paper de mestressa de casa: filla, esposa i mare”. Aquest paper està tan integrat en la condició de la dona que fins i tot en la indumentària tradicional més rica en ornaments i joies.

En este cas, el títol que ha posat María José Planells, «Davantals Vivencials», és significatiu d’allò que pretén. Aquests davantals són testimonis de les relacions entre les dones; són un “factor socialitzador de les dones”. 
El treball de l’autora reflecteix una realitat concreta lligada íntimament amb  un tret molt significatiu de la nostra vida social, cultural i econòmica: el conreu de la taronja. Suma, a més, el que va significar la Revolució industrial “que va posar a disposició mitjans tècnics per a l’aprofitament de l’aigua subterrània...trencant un equilibri plurisecular entre l’horta i el secà...la comercialització de la taronja va comportar tasques específiques per a les dones” que treballaven amb “DAVANTAL”.
El vessant positiu també l’assenyala l’autora: “va suposar un factor socialitzador que va permetre que establiren amistat entre elles i compartiren problemes en comú…” I això mostra un tret  específic de la comunicació entre les dones: no fer frontera entre l’àmbit privat i el públic  
 


 

Davantals vivencialscartell

Galeries relacionades
Temps confinat
31 de de març de 2021

Temps confinat

Vídeos relacionats
Mural Sorolla
11 de de desembre de 2020

Mural Sorolla

Notícies relacionades