DSC_0080
07 de de març de 2019
Les doctores Emilia Morallón i Duna Roda guanyen els primers premis Concepción Aleixandre
L'acte de lliurament comptà amb la presència de la rectora de la Universitat de València Mavi Mestre

Ahir dijous 7 de març, el Centre Cultural acollí l'acte de lliurament dels primers premis “Concepción Alexandre” per a dones científiques valencianes. Un acte que fou presentat per la catedràtica de bioquímica i biologia molecular de la Universitat de València, Emilia Matallana, i que va comptar amb l'assistència de la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre entre altres personalitats.  

Uns premis diferents en clau feminista i científica

Sota el nom “Concepción Aleixandre”, l'Ajuntament de Picanya ha posat en marxa una convocatòria de premis que vol rentre homenatge a una dona valenciana nascuda en 1862 que va saber combinar la medicina, en l'especialitat de ginecologia, amb la pedagogia i que va ser inventora, activista, feminista i sufragista. Aleixandre fou la novena dona espanyola a tenir un títol universitari i, en uns temps en els quals la presència femenina en la ciència era quasi inexistent. Aquests premis, únics en la seua singularitat, han de ser doncs, estímul i reconeixement al treball de les dones en l'àmbit de la ciència a la Comunitat Valenciana.

Premis en la 1a edició

Premi local
La picanyera Dra. Duna C. Roda Boluda ha estat premiada en la categoria local. Alumna de l'Escola Gavina i de l'IES Enric Valor, Duna és llicenciada en geologia per la Universitat Autònoma de Barcelona, va cursar l'últim any de carrera becada en la University of Califòrnia Santa Creu; i el màster en la University College London amb una beca de l'Obra Social La Caixa. Doctorada en Geomorfología Tectònica per l'Imperial College de Londres, actualment desenvolupa el seu treball en el GFZ de Potsdam, el Centre d'Investigació Alemany de Geociències, després d'haver rebut en 2018 la prestigiosa Beca Marie Curie de la Unió Europea. 

 

Premi categoria Comunitat Valenciana
La Dra. Emilia Morallón Núñez va rebre el Premi en la categoria Comunitat Valenciana. És doctora en Ciències Químiques per la Universitat d'Alacant, centre en el qual desenvolupa la seua activitat com a catedràtica des de fa 30 anys. El seu treball com a investigadora s'ha centrat en la síntesi i modificació mitjançant mètodes electroquímics de diferents materials per a aplicacions en l'emmagatzematge i generació d'energia, en biosensores per a la detecció de compostos d'interès en medicina i el tractament de contaminants.

Menció honorífica
Així mateix, el Jurado ha atorgat un esment honorífic en aquesta primera edició dels premis per la seua destacada trajectòria a la Dra. María Blasco Marhuenda, biòloga molecular, directora del Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques i Cap del grup de Telómeros i Telomerasa (CNIO). Científica especialitzada en els telómeros i la telomerasa. Durant més de 20 anys, el treball de Blasco s'ha centrat a demostrar la importància dels telómeros i de la telomerasa en el càncer, així com en malalties relacionades amb l'envelliment.  

Uns premis amb futur
El Jurat ha volgut manifestar l'elevada qualitat de les 42 candidatures presentades en ambdues modalitats, tot i destacant la presència de trajectòries científiques extenses així com a emergents. Molt destacable és la gran resposta que ha rebut aquesta convocatòria, i cal destacar el suport d'Universitats, Centres d'Investigació, Associacions i persones dedicades a la ciència que han felicitat i donat suport als Premis Concepción Aleixandre a la Dona Científica Valenciana. Premis que aspiren a convertir-se en un referent per a aquelles joves investigadores que desitgen desenvolupar en un futur les seues carreres científiques. 
A més, en el transcurs de l'acte s'han avançat algunes novetats de la segona edició, les bases de la qual es presentaran al maig. Entre elles es desdoblegarà la categoria local en un Premi Beca d'Investigació destinat a predoctorales i un altre Premi a la trajectòria i la categoria Comunitat Valenciana es desdoblegarà en Premi a la trajectòria consolidada i Premi a la trajectòria emergent.


Galeries relacionades
Art al carrer.
19 de de febrer de 2024

Art al carrer.

Premis Concepción Aleixandre
11 de de novembre de 2022

Premis Concepción Aleixandre

Renovació junta directiva Tyrius Picanya
25 de d’octubre de 2022

Renovació junta directiva Tyrius Picanya

Vídeos relacionats
31 Recreo-Cross de la dona
01 de de març de 2024

31 Recreo-Cross de la dona

Acte lliurament 43é Premi Enric Valor
15 de de febrer de 2024

Acte lliurament 43é Premi Enric Valor

Activitats 25N · Trobada amb Almudena Cid
28 de de novembre de 2023

Activitats 25N · Trobada amb Almudena Cid